Brand voorkomen in de recyclingindustrie

Warmtebeeldcamera’s maken onzichtbare hittebronnen zichtbaar.

Brand voorkomen in de recyclingindustrie

Ondanks alle maatregelen wordt er steeds meer afval gecreëerd. Recycling is daardoor cruciaal geworden in de strijd voor duurzaamheid. Talloze recyclingfabrieken worden gebouwd om allerlei materialen uit het afval te scheiden en ze weer bruikbaar te maken.

Veel van deze materialen zijn brandbaar, bijvoorbeeld papier en karton. De materialen worden samengeperst om ruimte te besparen. Een droge, hete periode kan ook een stijging van de hitte binnen deze berg veroorzaken.  Dit is een voorbeeld van wat in de branche bekend staat als ‘broeien’. Warmte kan zich onmerkbaar opbouwen. Er is hier ook geen rook te zien, omdat het wordt afgeschermd door buitenste lagen van het afval. Het enige wat dan nog nodig is, is een vonk.

Accu’s en lithium-ion batterijen vormen extra risico
Batterijen in afval

Hoewel de voordelen van recycling al jaren bekend zijn, realiseren mensen zich vaak niet de risico’s die eraan verbonden zijn. De afvalindustrie heeft te maken met een aantal potentieel brandbare materialen, van spuitbussen tot lithium-ionbatterijen. En als deze allemaal bij elkaar worden gezet en verwerkt, is de kans op brand heel groot. 

Warmtebeeldcamera’s maken hittebronnen zichtbaar en zien “broei” tijdens de afvalverwerking.

Het is voor elk systeem belangrijk om een brand zo vroeg mogelijk te detecteren en de relevante autoriteiten snel te waarschuwen. Het systeem moest ook rekening houden met de bestaande operationele beperkingen van de site (zoals werktijd en warmte die wordt gegenereerd door de apparatuur van de eindgebruiker (vorkheftruck, kraan, vrachtwagen, enz…).

Door de inzet van warmtebeeldcamera’s kunnen onzichtbare hittebronnen zichtbaar worden gemaakt. De camera’s worden naadloos gekoppeld aan het brandalarm- en de blusinstallatie. Zo kunnen brandhaarden automatisch in de kiem worden gesmoord. Ook buiten werktijden zoals ’s nachts  en in het weekend.

Meer weten? neen contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *